Stappenplan aankoop.

Stappen bij het aankopen van uw woning

Wilt u in Rotterdam of omgeving wonen en bent u op zoek naar uw droomhuis of heeft u al een huis op het oog? Bij Kettner Makelaars helpen wij u graag. Wij adviseren al ruim 40 jaar lang mensen bij de aankoop van hun woning. Van uw eerste huis, gezinsuitbreiding tot aan uw pensioen: bij elke verandering van onderkomen is de Kettner-aankoopmakelaar uw betrokken adviseur. Samen gaan wij met u op zoek naar uw ideale woning. Stapsgewijs ziet de rol van onze aankoopmakelaar er als volgt uit:

1 Oriënteren
Wanneer u op zoek bent naar een huis maar nog niets op het oog heeft, bekijkt u samen met onze aankoopmakelaar de buurten van Rotterdam. Welke buurt heeft uw aandacht? Waar zou u het liefst willen wonen? En vooral, waarom? Wij hebben een uitgebreid netwerk, waardoor wij als eerste inzicht krijgen in woningen die op de markt komen. Dit geldt ook voor nieuwbouwprojecten. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we samen met uw wensen een goede eerste selectie maken uit het actuele aanbod.

Beoordelingen van klanten die u voor gingen

2 Bezichtigen
Wanneer u een geschikte woning heeft gevonden die voldoet aan uw wensen, verzorgt onze aankoopmakelaar samen met u een bezichtiging. Onze aankoopmakelaar begeleidt u daarin en kijkt met andere ogen naar de woning. Onze aankoopmakelaar let daarbij vooral op het onderhoud van de woning en eventuele gebreken. Op deze manier zorgt de aankoopmakelaar ervoor dat deze woning ook écht aan uw wensen voldoet. In sommige gevallen betekent het dat er een bouwkundig specialist moet worden ingeschakeld voor nader onderzoek. Dit is een dubbele check om grote gebreken uit te sluiten en bovendien een helder beeld te krijgen van de te verwachten kosten. Een keuring als deze geeft dus veel duidelijkheid, waarbij de baten vele malen hoger liggen dan de lasten.

Voorbeelden van Aangekochte woningen

3 Extra onderzoek
Bent u serieus geïnteresseerd in een woning, dan vraagt onze aankoopmakelaar de benodigde stukken op en onderzoekt of er sprake is van eventuele andere (indirecte) gebreken aan de woning. Zoals bijvoorbeeld vervuiling, een ongezonde Vereniging van Eigenaren, betalingsachterstanden, vreemde erfpacht voorwaarden, vreemde kettingbedingen of belastende erfdienstbaarheden. Ook zal onze aankoopmakelaar de bouwkundige geschiedenis van de woning achterhalen. Samen met de uitkomsten van het onderzoek kunt u samen met onze makelaar gaan onderhandelen.

Daarnaast kan onze aankoopmakelaar meer onderzoek doen naar de woning, als de situatie daarom vraagt. Denk bijvoorbeeld aan het verplichte energielabel, het Kadaster, of het bestemmingsplan (wordt er bebouwd in de omgeving?).

 

4. Onderhandeling
Als u de woning wilt gaan kopen en er blijken geen grote problemen aan de woning te kleven, dan adviseert de makelaar u over de juiste biedingstrategie en een tactisch openingsbod. Door onze jarenlange ervaring in het begeleiden van het kopen van een woning, kan onze aankoopmakelaar de emotie uit dit proces halen, zodat we tot een optimale prijs komen. Voor u wellicht een ontzettend spannende stap, voor onze makelaars een handeling die we keer op keer zakelijk en efficiënt aanpakken.

5. Ondertekening koopovereenkomst
Wanneer het bod dat u heeft uitgebracht wordt geaccepteerd, wordt de koopovereenkomst opgesteld. Samen met onze aankoopmakelaar loopt u de koopovereenkomst door om te zien of alle gegevens kloppen. Onze aankoopmakelaar let in het bijzonder op de juridische zaken maar ook op de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en ook zaken die de verkoper in de woning achterlaat. Als alles in orde is, zet u samen met de aankoopmakelaar de handtekeningen onder de koopovereenkomst en is de koopovereenkomst rechtsgeldig.

De koopovereenkomst die door beide partijen is ondertekend, gaat vervolgens naar de notaris. Indien eventuele ontbindende voorwaarden geen obstakel meer zijn en alles akkoord is, vindt op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaats bij de notaris.

Een Kettner makelaar is in tegenstelling tot veel andere makelaars altijd een Register Makelaar Taxateur (RMT).

Wie is makelaar en wie niet?

6. Financiering
Zodra uw bod is geaccepteerd door de verkoper, is het voor u zaak om de financiering rond te krijgen. Dikwijls wordt hiervoor een hypotheek afgesloten. De aankoopmakelaar kan samen met de hypotheekadviseur voor u vaststellen hoe uw hypotheekkosten zijn. Belangrijke zaken zijn de koopsom, verbouwingen, renovaties, uw eigen geld en bijkomende kosten. De hypotheekadviseur kan u snel en transparant hypotheekadvies geven.

Voor de financiering van uw nieuwe woning heeft u een taxatierapport nodig van een gecertificeerd NWWI taxateur. Helaas mogen wij deze niet voor u opstellen omdat wij bij uw aankoopproces betrokken zijn. Wel kan onze aankoopmakelaar u adviseren bij het vinden van de juiste taxateur. Dit is de allerlaatste onafhankelijk controle of u een goede aankoop heeft gedaan.

7. De notaris
Als er eenmaal een datum is vastgesteld voor de overdracht van de woning, zal onze aankoopmakelaar u adviseren over alles wat er geregeld dient te worden. Zo bent u er zeker van dat er niets wordt vergeten en kan de notaris de eigendomsoverdracht voorbereiden. Een paar dagen voor de oplevering krijgt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. De aankoopmakelaar controleert ook deze zaken voor u.

Vlak voor de overdracht inspecteert u samen met uw aankoopmakelaar de woning om te controleren of deze nog in de afgesproken staat verkeerd (ook juridisch gezien). Hierna gaan we samen naar de notaris om de notariële akte te onderteken en het helemaal officieel. Uw droomhuis is aangekocht. Gefeliciteerd!

Heeft u vragen of interesse in een aankoopmakelaar? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 010 45 26 555 of [email protected]

Tijd, kennis, aandacht én een 9,5 op Funda

› bekijk de beoordelingen op Funda.nl

Je huis voor de beste prijs verkopen?
Klik hier voor een gratis waardebepaling.