Het energielabel! Dít is waarom het zo belangrijk is.


19 februari 2021

Leuk! Je gaat een huis kopen of verkopen! Een spannend proces waar je misschien niet heel bekend mee bent. Natuurlijk helpt jouw makelaar Rotterdam je door alle fases heen, maar het is ook wel fijn om zelf over een beetje kennis te beschikken. In deze wekelijkse korte blogs informeren wij je en delen leuke, handige weetjes die je wellicht kunnen helpen bij het kopen of verkopen van een woning.

 • Energielabel, wat is dat?

Met het energielabel toon je aan hoe zuinig of onzuinig een huis is. En dat vinden mensen steeds belangrijker, want een zuinigere woning betekent een lagere energierekening en is tevens beter voor het milieu. Het energielabel geeft met de classificaties A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met andere woningen.

Tevens wordt aangeduid hoe de woning is geïsoleerd , hoe de woning wordt verwarmd en of er verbetering wordt aanbevolen.

Hoe groener het energielabel, hoe zuiniger het huis. En zuiniger is nu eenmaal fijner voor je portemonnee. Scheelt dat echt zoveel? Een label A ten opzichte van een label G, hoor ik je denken. Uiteraard is het afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld ook aan je gezinssamenstelling, of je een koukleum bent, hoe lang je doucht etc. Al dit soort factoren tellen uiteindelijk mee in je energierekening. Maar gemiddeld gezien kan een groen energielabel (A) in 10 jaar tijd enkele duizenden euro’s schelen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn huis zuiniger wordt? Hierover geven wij later in dit blog een aantal tips.

 • Huis verkopen is energielabel tonen!

Om maar met de deur in huis te vallen; bij de verkoop of verhuur van een woning is een energielabel verplicht. Heb je deze niet op het moment van transactie? Dan riskeer je zelfs een boete van €170. Waarschijnlijk zal het boetebedrag nog toenemen aangezien de kosten van het energielabel ook zijn gestegen in 2021.

Wel is sinds kort de verplichting om een energielabel te hebben vóórdat een huis op Funda wordt geplaatst opgeschort. Dit ivm de lange wachttijden door een tekort aan gediplomeerde adviseurs voor het verkrijgen van een nieuw energielabel.

Overigens zijn er meer uitzonderingen. Bij de verkoop van een officieel erkend monument is een energielabel niet verplicht. Voor alle andere uitzonderingen kan je kijken op de site van Rijksoverheid.

Voor kopers is het belangrijk om te weten hoe energiezuinig hun nieuwe woning is. Met een energielabel kunnen zij een schatting maken van de maandelijkse kosten en of er eventuele veranderingen in het huis aangebracht kunnen worden om het energiezuiniger te maken.

Ook bij nieuwbouw moet een definitief energielabel overgedragen worden. Voordeel van nieuwbouw is dat het in de meeste gevallen al voorzien is energiezuinige kenmerken en in de regel voorzien wordt van een label A.

 • Wie bepaalt het energielabel?

In het nieuwe jaar zijn er nogal wat dingen gewijzigd omtrent het energielabel.

Het was tot nu toe zo dat de overheid een voorlopig label toekende aan de woning, wat de eigenaar vervolgens via een website definitief kon maken.

Vanaf 1 januari 2021 dient een vakbekwaam en gecertificeerd energieadviseur de woning te beoordelen. De adviseur gaat na hoe het huis is geïsoleerd, door een uitvoerige opname van de woning, en berekent hoeveel energie er nodig is voor ventilatie, verwarming, koeling & warm water. Dit resulteert in een uitgebreid document.  Hierin staat een samenvatting van de energieprestaties van de woning en een goed beeld van alle mogelijke verbetermogelijkheden. Een stuk uitgebreider dan het huidige label.

 

 • Met welke kosten moet ik rekening houden?

Betaalde je vorig jaar nog ongeveer €10 voor het verkrijgen van een definitief energielabel, vanaf 2021 is dit andere koek. Gemiddeld betaal je voor een eengezinswoning €190. Bij appartementen ligt dit bedrag lager, namelijk rond de €100. Uiteindelijk bepaalt de adviseur de hoogte van de prijs voor het energielabel.

Wat jij uiteindelijk betaalt voor een energielabel hangt af van verschillende factoren, denk aan;

 • type woning;
 • beschikbare documenten over de woning;
 • de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.

 • Zó vergroot je jouw wooncomfort en bespaar je op vaste lasten!

Kan jouw huis wel een upgrade gebruiken betreft zuinigheid, neem dan hieronder onze tips door!

 • Gevelisolatie
  Een gevel (buitenmuur) met isolatie is vaak binnen 3 jaar terugverdiend op de energierekening. Een makkelijke manier is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. 
 • Vloerisolatie
  Lekkere warme voeten, minder tocht en je energierekening is lager! Al sinds de jaren tachtig worden woningen standaard met goede vloerisolatie gebouwd, maar toch is hier vaak nog eenvoudig behoorlijke winst te behalen.
 • Dakisolatie
  Een dak zonder isolatie kost je jaarlijks veel geld, want warmte stijgt immers naar boven. Door goede isolatie geniet je in de winter van warmte én op de warme zomerdagen juist van lekkere koelte.
 • Isolatieglas
  HR++ glas bespaart nog meer dan dubbel glas. De warmte blijft in huis en je hebt geen last van tocht en kou bij de ramen. Ook fijn; minder geluidsoverlast van buiten!
 • Zonnepanelen
  Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op het energielabel. Het is uiteraard maar één van de factoren, maar wel een belangrijke factor! Hoe groter de woonoppervlakte, hoe meer zonnepanelen er nodig zijn voor een zuiniger label. Zonnepanelen heb je gemiddeld binnen zeven jaar weer terug verdiend. Het is overigens ook mogelijk om zonnepanelen te huren.

Houd er rekening mee dat oudere woningen, denk aan vooroorlogse, niet makkelijk te verduurzamen zijn tot energielabel A. Een energielabel D is in zo’n situatie dan al heel gunstig.

Dankzij het energielabel worden wij getriggerd om bewuster om te gaan met ons verbruik en te kiezen voor duurzame alternatieven. Het creëert een mooie bewustwording voor het milieu en natuurlijk voor je eigen portemonnee. Een win-winsituatie!

 

Bron: Energielabel.nl
Bron: MilieuCentraal.nl

Nieuwe NHG-Grens 2023

Het Lloydkwartier, dé parel van Rotterdam!

Hét nieuwbouwproject Nieuw Kralingen!


Toon alle artikelen

Tijd, kennis, aandacht én een 9,5 op Funda

› bekijk de beoordelingen op Funda.nl

Klik hier voor een gratis waardebepaling.