Zó breng jij het beste een bod uit!


12 maart 2021

Leuk! Je gaat een huis kopen of verkopen! Een spannend proces waar je misschien niet heel bekend mee bent. Natuurlijk helpt jouw makelaar je door alle fases heen, maar het is ook wel fijn om zelf over een beetje kennis te beschikken. In deze wekelijkse korte blogs informeren wij je en delen leuke, handige weetjes die je wellicht kunnen helpen bij het kopen of verkopen van een woning.

  • Hoe ging het ‘vroeger’ eigenlijk?

Zo’n 7 tot 10 jaar geleden belde je de makelaar en maakte je een afspraak om een woning te bezichtigen. Als eventuele koper had je alle tijd om de woning goed te bezichtigen. De makelaar nam de tijd om al je vragen en eventuele bezorgdheden te beantwoorden. Na ruim 3 kwartier vroeg de makelaar of je een 2de afspraak wenste. Op die manier kon je er nog even goed over nadenken en wellicht bij een volgende bezichtiging familie of een aannemer meenemen.

Als je dan je droomhuis gevonden had begon je met een openingsbod. De vraagprijs was immers toch te hoog ingezet. Er werd wat heen en weer onderhandeld en daarna was je de trotse eigenaar van je nieuwe woning. De koper had onder de vraagprijs geboden en de verkoper wist op voorhand dat de vraagprijs niet haalbaar was. 

  • En vandaag de dag…

Niet herkenbaar meer? Er is ontzettend veel veranderd de afgelopen jaren in de woningmarkt.

Momenteel lijkt het alsof iedereen een woning wilt kopen. Dat kan zijn voor eigen gebruik, (klein-) kinderen, als belegging of gewoon voor erbij. Als er nu een woning wordt aangemeld op Funda of onze eigen website dan stromen de aanvragen binnen. Woningen waar 30 kijkers staan ingepland zijn geen uitzondering meer. Buiten het feit dat je als geïnteresseerde dus snel moet reageren, zou je als kijker ook graag een bezichtiging van 3 kwartier willen hebben. Maar als je daar een berekening op los laat, en je neemt ook de Corona protocollen in je berekening mee, dan gaat dat helaas niet meer. Best heftig als je nu een woning zoekt in deze hectische woningmarkt. Door de grote vraag naar woningen en het kleine aanbod zijn de woningprijzen extreem gestegen de afgelopen jaren.

Door de hectiek van de woningmarkt kun je overhaaste en ondoordachte beslissingen nemen. Om dit te voorkomen raden wij een goede aankoopmakelaar aan. Lees hierover meer aan het einde van ons blog.

  • Hoe kan ik het beste een bod uitbrengen? 

Bij de meeste woningen is het momenteel zo dat er meer geïnteresseerden zijn die een bod willen uitbrengen. In de meeste gevallen wordt er daarom gekozen voor een verkoop bij inschrijving. Dit gebeurde vroeger heel soms maar is momenteel eerder regel dan uitzondering (overigens niet een heel nieuw concept; Amsterdam en Utrecht gingen ons al voor).

Een inschrijving wil zeggen dat er meer mensen voor een bepaalde tijd een eindbod uit kunnen brengen op dezelfde woning. Uiteraard kan je 2 kanten op redeneren. Het is een soort van prijsopdrijvend biedingsproces, waar iedereen tot het uiterste gaat of het is juist een goed proces omdat iedereen een eerlijke kans krijgt. Vaak handelt de verkopende makelaar Kralingen namens de verkoper.  

 

Het beste bod is niet per se het hoogste bod. Aan een bod van de koper kleven vaak voorwaarden/voorbehouden. Denk aan;

  • voorbehoud financiering;
  • voorbehoud bouwkundige keuring;
  • de transportdatum.

Voorbeeld; iemand biedt €400.000,- met voorbehoud van financiering. Iemand anders biedt €395.000,- zonder deze voorwaarden. De kans is dan groot dat er voor het lagere bod wordt gekozen. Laat je van te voren goed informeren door een professional indien je voornemens bent een bod zonder ontbindende voorwaarden te doen. De boetes zijn vaak hoog bij het niet (kunnen) nakomen van de gemaakte afspraken. 

Uiteraard zijn er bij het biedingsproces en het aankopen van een nieuwe woning een hoop tips & tricks. Laat je bijstaan door een professionele NVM aankoopmakelaar die de markt kent, verstand heeft van andere (bouwkundige/juridische) zaken en (heel belangrijk) de andere makelaars kent.

Mocht je interesse hebben in een aankoopmakelaar, kijk voor meer informatie op kettner.nl/diensten/aankoop/

 

 

Nieuwe NHG-Grens 2023

Het Lloydkwartier, dé parel van Rotterdam!

Hét nieuwbouwproject Nieuw Kralingen!


Toon alle artikelen

Tijd, kennis, aandacht én een 9,6 op Funda

› bekijk de beoordelingen op Funda.nl

Klik hier voor een gratis waardebepaling.