Overdrachtsbelasting; Dít gaat er voor jou veranderen!


5 februari 2021

tips overdrachtsbelasting starters woningzoekende

Wat leuk! Je gaat een huis kopen of verkopen! Een spannend proces waar je misschien niet heel bekend mee bent. Natuurlijk helpt jouw makelaar je door alle fases heen, maar het is ook wel fijn om zelf over een beetje kennis te beschikken. In deze wekelijkse korte blogs informeren wij je en delen leuke, handige weetjes die je wellicht kunnen helpen bij het kopen of verkopen van een woning.                    

  • Overdrachtsbelasting, wat is dat?

De overdrachtsbelasting betaal je aan de belastingdienst op het moment dat je een onroerende zaak koopt. Denk aan een huis, bedrijfspand of een stuk grond. De overdrachtsbelasting is een onderdeel van de Kosten Koper (de K.K.). Bij nieuwbouw betaal je geen overdrachtsbelasting maar omzetbelasting (de BTW), meestal zit deze al in de verkoopprijs verwerkt.

Bij de aanschaf van een huis bedraagt de overdrachtsbelasting 2%. Voor alle andere onroerende zaken, zoals bedrijfspanden, een garage of vakantiewoning betaal je 8%.
Starters worden vanaf 2021 geholpen bij de koop van de woning. Woningkopers jonger dan 35 jaar die een woning kopen om die zelf te bewonen hoeven eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Voor deze vrijstelling maakt het niet uit of het je eerste woning is, het kan bijvoorbeeld ook je derde woning zijn. De voorwaarden voor deze vrijstelling zie je onderaan in deze blog.

Tevens wordt de overdrachtsbelasting voor beleggers – kopers die niet zelf in de woning gaan wonen – verhoogd naar 8%.

Voorbeeld;

‘Als je een huis van € 300.000 koopt, betaal je normaal € 6.000 aan overdrachtsbelasting. Dat geld kunnen starters en doorstromers vanaf 2021 eenmalige in de zak houden. Een belegger moet voor dit huis vanaf 2021 juist een stuk meer overdrachtsbelasting betalen: nl. € 24.000.’

Bron: Belastingdienst

Let wel op! Vanaf 1 april komt er een voorwaarde bij, de woning mag niet duurder zijn dan € 400.000. Is je woning wel duurder dan € 400.000 en koop je deze na 1 april, dan betaal je alsnog 2% over het gehele bedrag. Mocht je van plan zijn om binnenkort te verhuizen en zal je woning waarschijnlijk boven de € 400.000 waard zijn dan doe je er wellicht verstandig aan om actie te ondernemen.

  •  Maar wat als één van kopers 35 jaar of ouder is?

De vrijstelling van de overdrachtsbelasting is voor iedere koper afzonderlijk. Koop je samen met je partner een woning en ben jij boven de 35 jaar en je partner onder de 35 jaar, dan betaalt de oudere persoon zijn/haar deel van de belasting. De persoon onder de 35 jaar betaalt geen belasting.

 

wat verandert er met de overdrachtsbelasting voor jouw situatie

Voorbeeld;

‘Op het moment dat één van de twee ouder is dan 35 ziet de som er anders uit. Michiel & Kelly kopen een huis van € 450.000. Kelly is 31 jaar. Zij hoeft dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Michiel is 36 jaar en moet dus wel overdrachtsbelasting betalen. De rekensom ziet er dan zo uit: € 450.000,- / 2 = € 225.000 daarover 2% overdrachtsbelasting is € 4.500,-. Er ontstaat dus een korting van € 4.500 door Kelly’s leeftijd.’

  • Wanneer betaal ik nog meer geen overdrachtsbelasting?

In de onderstaande gevallen hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden;
1) Je een nieuwbouwhuis koopt;
2) Je partner en jij gaan trouwen of gaan een geregistreerd partnerschap aan en het huis daardoor deel gaat uitmaken van de gemeenschap en dit vastgelegd is in de voorwaarden;
3) Je een huis erft, maar je krijgt dan wel te maken met erfbelasting;
4) De verkoper het huis binnen 6 maanden nadat hij eigenaar is geworden aan jou doorverkoopt en het huis niet in waarde is gestegen;
5) Een van jullie eigenaar wordt van de woning nadat jullie uit elkaar gaan/gaan scheiden en de woning daarvoor gemeenschappelijk bezit was.

  • Korte samenvatting van de voorwaarden voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting;

1) De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar;
2) De koper koopt een woning;
3) De koper heeft de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit   schriftelijk;
4) De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en verklaart dit  schriftelijk;
5) De woning is niet duurder dan € 400.000 wanneer de overdracht na 31 maart 2021 is (tot die datum geldt deze woningwaardegrens niet).

Nieuwe NHG-Grens 2023

Het Lloydkwartier, dé parel van Rotterdam!

Hét nieuwbouwproject Nieuw Kralingen!


Toon alle artikelen

Tijd, kennis, aandacht én een 9,5 op Funda

› bekijk de beoordelingen op Funda.nl

Klik hier voor een gratis waardebepaling.