3 Tips voor dé perfecte bezichtiging


9 april 2021

Leuk! Je gaat een huis kopen of verkopen! Een spannend proces waar je misschien niet heel bekend mee bent. Natuurlijk helpt jouw makelaar je door alle fases heen, maar het is ook wel fijn om zelf over een beetje kennis te beschikken. In deze tweewekelijkse korte blogs informeren wij je en delen leuke, handige weetjes die je wellicht kunnen helpen bij het kopen of verkopen van een woning.

Is het jou ook al overkomen dat je op de reservelijst van een woning komt? Dat er geen plek meer is om de woning te bezichtigen?  

We zien steeds vaker dat het aantal bezichtigingsaanvragen zo groot is dat dit het maximaal aantal bezichtigingen dat verantwoord en kwalitatief kan worden uitgevoerd overschrijdt.  

In de meeste gevallen blijkt achteraf dat slechts 20 á 25 procent van de kijkers daadwerkelijk interesse had in de bezochte woning. Je zou dus kunnen zeggen dat dit zonde is van de tijd van die overige 75 procent. Daarnaast is het een gemiste kans is voor een hoop reservekandidaten en mogelijk ook voor de verkoper en verkoopmakelaar van de betreffende woning. 

Met deze 3 gouden tips die wij met jou delen ben je nog beter voorbereidt voor een perfecte bezichtiging en voorkom je het verkeerd besteden van je kostbare tijd.  

#1 Ontdek de buurt 

Ken je de locatie van de woning eigenlijk wel goed genoeg? Ga er ter voorbereiding eens een keer naar toe, loop of fiets wat rond door de buurt en stel vast of de voor jouw belangrijke voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer, groen of scholen er in de buurt te vinden zijn. 

#2 Lees je in! 

De meeste verkoopmakelaars werken met een uitgebreid woningverkoopdossier wat van belang is bij het nemen van je aankoopbeslissing, vaak wordt dit gedeeld via MOVE. Neem dit dossier op voorhand al door, bekijk de vragenlijst en de lijst van zaken goed die door de verkoper zijn ingevuld. Lees bij een appartement alvast eens door notulen van een Vereniging van Eigenaars en bekijk het financiële overzicht. Tevens kan je het energielabel gebruiken om je eventuele vaste lasten te berekenen. 

Naast het door de verkoper/verkopend makelaar aangeleverde dossier kun je ook wat voorbereidend onderzoek doen in bepaalde openbare registers. Kijk bijvoorbeeld eens op de funderingskaart van de gemeente Rotterdam als je meer wilt weten over de fundering van de woning of op ruimtelijkeplannen.nl om meer te weten over het geldende bestemmingsplan.  

Alle nog openstaande vragen uit jouw zorgvuldige vooronderzoek kun je vervolgens tijdens de bezichtiging stellen (of na de bezichtiging zodat je je beter kunt concentreren op de woning). 

#3 Weet wat je kunt én wilt besteden 

Doe alvorens je naar een woning gaat kijken een financiële check bij een goede en onafhankelijke financieel adviseur. Zodoende kun je bepalen of de woning waar je gaat kijken binnen je budget valt. Daarnaast kun je met de adviseur bespreken of er mogelijkheden zijn om je uiteindelijke voorwaarden op hypothecair gebied te versoepelen of zelfs weg te laten in je eventuele bieding op de woning.  

Match vervolgens je financiële plaatje aan de vraagprijs van de woning. Denk er ook over na dat de woning boven vraagprijs verkocht kan worden, is het je dit waard en blijft dit binnen je bereik? 

  

Mocht het aan de hand van bovenstaande tips nog niet goed lukken om een mooie woning te kopen dan kun je altijd nog overwegen een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Kijk voor meer informatie hierover op kettner.nl/diensten/aankoop/ en lees wat een aankoopmakelaar allemaal voor jou kan betekenen.

Nieuwe NHG-Grens 2023

Het Lloydkwartier, dé parel van Rotterdam!

Hét nieuwbouwproject Nieuw Kralingen!


Toon alle artikelen

Tijd, kennis, aandacht én een 9,6 op Funda

› bekijk de beoordelingen op Funda.nl

Klik hier voor een gratis waardebepaling.